loader image

KALEMEGDANSKA TVRĐAVA

Beograd je grad sa bogatom i burnom istorijom i stoga ima retki dar da sadrži uticaje i kulturne dragulje iz brojnih zemalja i naroda koji su u prošlosti okupirali ovaj prelep grad. Rimljani, Austrijanci i Osmanlije ostavili su svoje jedinstvene tragove na Beogradu i doprineli stvaranju onoga što danas nazivamo „Duh Beograda“. Kroz svoju istoriju, Beograd je smatran tačkom susreta, mestom gde se zapadna kultura susreće sa orijentalnom filozofijom Istoka. U ovom članku govorićemo o jednom od najstarijih i možda najpoznatijem spomeniku u Beogradu koji garantovano oduzima dah.

Kalemegdan je počeo kao vojni logor za Rimljane još u 1. veku nove ere. To je bilo srpsko uporište još od 13. veka, ali nakon što je srpsko carstvo uništeno početkom 15. veka, izabrano je kao prestonica despota Stefana Lazarevića. Bio je granatiran, opsedan, osvojen, razoren i ponovo izgrađen kroz svoju turbulentnu i krvavu istoriju, a njegov trenutni izgled izboran od bitaka svakako to ne pokušava sakriti. Naprotiv, i dalje stoji ponosno kao i pre i sigurno će tako nastaviti i u narednim godinama.

Kasnih 19. veka, plato oko tvrđave preobražen je u najveći i najlepši park u Beogradu.

Unutar kompleksa Kalemegdana možete pronaći vojni muzej Srbije, Zoološki vrt, grobove nacionalnih heroja, spomenik Pobedniku, koji predstavlja pobedu srpske vojske nad Otomanskim i Austrougarskim carstvima u Prvom svetskom ratu, i pruža zadivljujući pogled na jedinstvenu socijalističku arhitekturu Novog Beograda, kao i na druge delove Beograda. U parku možete pronaći i brojne spomenike posvećene važnim ličnostima iz srpske istorije. Kada konačno osetite potrebu za odmorom nakon dugog dana razgledanja i otkrivanja, tvrđava nudi izbor odličnih restorana koji će sigurno zadovoljiti sve vaše gastronomske potrebe. Ako želite da posetite ovo čudesno mesto svakog dana i da šetate ili uživate u jutarnjoj kafi uz divan pogled na reke Beograda, možda biste želeli da iznajmite stan u Beogradu koji je vrlo blizu tvrđavi.

Kalemegdan je jedno od najposećenijih mesta u Beogradu, kako među turistima, tako i među lokalnim stanovništvom. Sa svojom posebnom mešavinom Zapada i Istoka, Beograd je definitivno jedno od najunikatnijih mesta koje možete posetiti u Evropi, a njegovi spomenici sigurno će vas ostaviti bez reči. Beograd zaista ima nešto za svakoga. Ako imate planove da posetite ovaj magični grad na Balkanu i tražite stanove za iznajmljivanje u Srbiji, obavezno posetite našu veb stranicu. Sigurno ćete pronaći smeštaj koji je savršen za vas.

sr_RS